sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Legenda Suojelijoista - Ga'Hoolen pöllöt (DVD/Blu-Ray)


Ostin tänään Legenda Suojelijoista -leffan Blu-Ray + DVD -paketin, enkä voinut malttaa mieltäni, joten se tuli katsottuakin lähes saman tien. Olinkin jo pitkään ja hartaasti odottanut, että milloin tämä leffa julkaistaan DVD:lle, koska itse en sitä jostain kumman syystä onnistunut leffateattereissa näkemään - tarkoitukseni oli kyllä mennä se katsomaan teatteriin, mutta taisi sitten tulla jotakin muuta sen tilalle.
Nyt näin elokuvan katsomisen jälkeen kyllä harmittaa ajatus siitä, miten paljosta jäin paitsi kun en teatteriin mennyt, sillä teatterissa tämä leffa pyöri 3D-versiona, joten kokemus olisi varmasti ollut päätä huimaava. Sillä sitä se oli nytkin, vaikka näin kotioloissa 3D-muodollisuus ei mahdollista ollutkaan.

Mutta nyt itse asiaan. Elokuva kertoo siis Soren -nimisestä tornipöllöstä, ja tämän unelmasta kuulua tarunhohtoisiin Suojelijoihin, jotka ovat siis pöllökansojen tarinoiden uljaita sotureita. Soren ja hänen veljensä Kludd kerran lentoharjoitusten myötä putoavatkin pesäpuustaan, ja joutuvat Ylväiden - eli pöllökansojen ilkeämielisten sotureiden, jotka pitävät itseään puhdasverisinä - kynsiin. Siis ihan kirjaimellisesti. Sorenin onnistuu kuitenkin paeta Ylväiden otteesta ja hän lähtee etsimään myyttisiä Suojelijoita, sillä vain he pystyvät pysäyttämään Ylväiden suunnitelmat ja pelastamaan pöllökansat tuholta.

Kuten arvata saattaa, veljesten tiet siis eroavat ja he valitsevat puolensa, pian edessä on hurja sota pöllöjen kesken.
Elokuva perustuu Kathryn Laskyn suosittuun, muttei vielä suomeksi käännettyyn kirjasarjaan. Sen on ohjannut Jack Snyder, jonka aiempiin ohjaustöihin kuuluvat Kuolleiden Aamunkoitto -leffan uudelleenfilmatisointi vuodelta 2004, sekä 300 ja Watchmen. Nuo taitavat olla ne tunnetuimmat Snyderin elokuvat.

Itse pidin elokuvasta suuresti. Animointi on silmiä hivelevää, ja pöllöt näyttävät uskottavan aidoilta, kuin myös elokuvan tapahtumapaikatkin. Elokuvan tunnelmaan sopi mielestäni myös hetkittäin vauhdikkaissa ja tiukissa tilanteissa tapahtuvat hidastukset, ja nekin on tehty niin näyttävästi, etteivät ne tunnu missään kohdassa vitsiltä, tai ala puuduttaa katsojaa. Parissakin kohtaa elokuvan synkkyys ja maisemat toivat mieleen Taru Sormusten Herrat -elokuvat, mutta se sopi elokuvan tarumaailmaan.
Kerrankin on onnistuttu tekemään vakavamielinen animaatio, josta ei kuitenkaan ole huumoriakaan poissuljettu. Hahmot ovat sympaattisia ja Ylväissä on uskottavasti synkkyyttä ja vihamielisyyttä. Eli vaikka elokuva onkin tietokonetekniikalla toteutettu animaatio ja sen pääosassa ovat pöllöt, ei kyseessä ole mikään ihan perheen pienimmille suunnattu seikkailu. Tätä voisi hyvinkin verrata jokunen viikko sitten tv-ensi-iltansa saaneeseen Beowulfiin, mutta tämä on minusta vain monta kertaa parempi ja mielenkiintoisempi juoneltaan.

Itse en elokuvasta löytänyt juurikaan mitään maininnan arvoista moitittavaa, kestoltaankin juuri sopivan mittainen. Elokuvan voi katsoa suomeksi dubattuna, tai alkuperäiskielellä eli englanniksi, toki pöllöt saa puhumaan myös ruotsia jos niin tahtoo. Itse katselin elokuvan alkuperäisellä ääniraidalla ja se oli varsin mielekästä katseltavaa ja kuunneltavaa. Tämähän ei siis ole mikään Disneyn tai Pixarin animaatio, joten annoin itselleni luvan alkuperäisenä katsomiseen, onhan siellä asiansa osaavia hyviä näyttelijöitä äänessä, kuten mm. Helen Mirren, Sam Neill ja Hugo Weaving. Ostakaa/vuokratkaa, katsokaa ja ihastukaa!

'>

6 kommenttia:

  1. Se sopii kyllä. :D Ihan mielettömän upea leffa!

    VastaaPoista
  2. tää kyl pitäs niin ostaa ku ohi meni leffoista 8D
    näyttää niin nätille!

    VastaaPoista
  3. vieläkin kyl kirpasee kun ei nähnyt 3D:nä :( tässä olis ollu oikeesti hyvää ulottuvuuksilla leikkimistä, ainakin trailerin perusteella (jota katsoin ainakin sen 10 kertaa töissä...) :( onneks dvd:llä voi valita ne alkuperäiset äänet sentään :)

    VastaaPoista
  4. Se on kyllä nätti leffa alusta loppuun. Ja pöllöjen luonteet on saatu hienosti näkyviin. :)

    VastaaPoista
  5. Minä mulkaisin tätä ihan salissa ja voi kiesus -kyllä se 3D-toteutus sai pään huimaamaan. Aivan totaalisen upeaa! Mutta kauaa ei kestänyt katsoa, dubbaus oli niin luokattoman huonoa että se huimaus muuttui säryksi... kesken jäi. Katson DVD:ltä aluperäiskielisenä niin lakkaa ehkä potuttamasta.

    VastaaPoista