perjantai 4. maaliskuuta 2011

Kaksin Karkuteillä


Nyt se on nähty, ja täytyy todeta että Disney teki sen taas. Elokuvavuosi ei voisi paremmin alkaa animaatiorintamalla, tämä on mielestäni elokuva, joka jokaisen on ehdottomasti nähtävä. Jos ei teatterissa, niin katsomalla sen sitten DVD:nä joskus, kunhan kyseinen julkaisumuoto tulee elokuvalle ajankohtaiseksi.

Elokuvan tarina myötäilee Grimmin veljesten Tähkäpää -satua, ja tarinan varsinaisena päähenkilönä nähdään Flynn Raider -niminen varas. Toisena päähenkilönä nähdään itse Tähkäpää, ja näiden kahden erilaisen hahmon kemia on saatu toimivaksi. Elokuvasta ei ole unohdettu hupaisia eläinhahmoja, sillä pääkaksikon mukana seikkailee Tähkäpään ystävä, hulvaton lisko Pascal, sekä Raiderin kannoilla koiran lailla jäljittävä, ilman ratsastajaa jäänyt, linnan vartijoiden hevonen, Maximus. Elokuvan ilkimyksenä nähdään vanha mummo Goethel, joka on huomannut Tähkäpään hiusten taikavoimat, ja saanut niiden avulla nuoruutensa takaisin. Joten Goethel on siis kaapannut Tähkäpään ja teljennyt hänet metsän uumenissa sijaitsevaan torniin ja uskotellut Tähkäpäälle olevansa tämän ylisuojeleva äiti.
Seikkailu pääsee aluilleen, kun kumppaninsa pettänyt, pakomatkalla oleva varas, Flynn Raider, erehtyy valitsemaan piilopaikakseen sattumalta löytyvän tornin jossa Tähkäpää asuu...

Elokuva on kerrassaan upeaa katsottavaa, eritoten 3D-tekniikan ansiosta, tässä se todella pääsee oikeuksiinsa, ja muutenkin hahmojen animointi ja taustamaisemat ja miljööt ovat silmiä hiveleviä. Laatutyötä! Elokuvassa riittää huimia takaa-ajokohtauksia ja hauskoja läheltä piti -tilanteita, mutta vastapainoksi mukaan mahtuu parikin varsin hellyyttävää ja hempeää hetkeä. Romanttinen lyhtykohtaus oli vakuuttava. Juoni pysyy hyvin kasassa alusta loppuun, ja mitään ylimääräistä tai juonenpitkitykseltä tuntuvaa ei ole päästetty mukaan. Itse yllätyin - kuten myös ystäväni, jonka kanssa kävin elokuvan katsomassa - positiivisesti siitä, että Disney palaa ainakin tässä elokuvassa taas vanhempaan meininkiin hahmojen kuolemissa, nyt ne todella näytetään eikä dramaattisuuskaan pääse yliampuvaksi.

Suosituksena voin myös sanoa, että kannattaa käydä katsomassa Suomeksi dubattu versio. Niinhän se on, että animaatiot ei olisi mitään, ilman suomidubbausta! Itselläni oli ennakkoluuloja suomalaisen ääninäyttelyn osalta, kun sain tietää että päähenkilö Flynn Raiderin ääninäyttelijänä toimii Lauri Tähkä & Elonkerjuu -yhtyeen keulahahmona kaikkien tietoisuuteen tullut, itse Lauri Tähkä. Ennakkoluulot olivat kuitenkin turhia, sillä loistavastihan Lauri hommansa hoiti, ja kaiken lisäksi Laurin ääni sopi Flynnille hyvin.
Muidenkin hahmojen osalta ääninäyttely on toteutettu mallikkaasti, ja Tommi Korpela on hyvä valinta Flynniä jahtaavien rosvoveljesten rooliin.

Tätä elokuvaa ei kannata jättää näkemättä. Huikea seikkailu, joka viihdyttää niin lapsia kuin aikuisiakin. Hyvä Disney!

1 kommentti: