keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Crimson Peak


Crimson Peak on ohjaaja Guillermo del Toron uusi elokuva. Elokuvan genre on määritelty kauhuksi ja sitä on markkinoitu kauhuelokuvana. Guillermo del Toro ja kauhugenre yhdistettynä oli minulle itselleni vähän sellainen merkki, joka saa hämähäkkivaiston hälyyttämään. Aiemmin olen nähnyt myös del Toron arvostetuimman elouvan, eli Pan's Labyrinthin ja se ei kolahtanut. Pidin sitä outona ja koin sen lähinnä yliarvostetuksi pätkäksi (Pahoittelut nyt del Toro-fanit!). Pacific Rim sen sijaan oli del Torolta hieno pätkä. Päätin antaa Crimson Peakillekin mahdollisuuden.

Crimson Peak kertoo Edith Crushing-nimisestä naisesta, joka on lapsuudestaan lähtien nähnyt enemmän kuin muut. Äidin kuoleman jälkeen hän on alkanut nähdä aaveita ja myöhemmällä iällä Edith on alkanut kirjailijaksi, jonka tarinoissa myös haamut ovat mukana ainaisen romantiikkahömpän sijasta. Edith tutustuu brittiaatelismies Sir Thomas Sharpeen, joka on Lucille-sisarensa kanssa saapunut New Yorkin seurapiirehin hakemaan rahoitusta henkilökohtaiselle hankkeelleen. Pari rakastuu ja pian Edith matkaakin Thomasin ja Lucillen mukana Pohjois-Englantiin sisarusten raunioituneeseen sukukartanoon. Kartanossa ei vain kaikki ole aivan kohdallaan, Edith näkee käytävillä verisiä olentoja. Niinpä kartanon käytävillä siis ryntää olentojen lisäksi myös yksi levoton tyttö.



Toro on onnistunut hankkimaan elokuvaansa komean näyttelijäkaartin. Mia Wasikowska, Tom Hiddleston ja Jessica Chastain hoitavat pääosat vahvasti, joista Chastain nousee erityisesti esiin hyytävällä suorituksellaan. Mia Wasikowska ja Tom Hiddleston ovat hieman rooliensa vankeja ja näin ollen jokseenkin rajoittuneita. Olen vahvasti sitä mieltä että Hiddleston on parhaimmillaan Avengers- ja Thor-elokuvissa Lokina jossa hän saa jopa revitellä vapautuneesti. Hillityimmissä rooleissa herra tuntuu vähän toistavan itseään ja vetää roolit puhtaasti totutulla kaavalla. Mukana on myös sivuroolissa karismaattinen konkarinäyttelijä Jim Beaver joka on monille tullut erityisen tutuksi Supernatural-sarjan Bobbyna. Beaver on tämän elokuvan yksi vahvimmista näyttelijöistä ja siksi onkin vähän sääli että rooli jää hieman lyhyeksi.


Crimson Peak on laadultaan erittäin näyttävä elokuva. Raunioitunut kartano tuntuu oikeasti karmivalta paikalta ja aluksi elokuvan tunnelma onkin pelottava. Mutta del Toro ei ole vahvimmillaan kauhuelokuvien pareissa ja tässäkin kauhuelementit osoittautuvat lentäviksi pelikaaneiksi jotka imeytyvät lentokoneen turbiineihin, sillä juoni paljastuu katsojalle hieman ennalta-arvattaksi liian aikaisin ja pelottavuus katoaa. Pisteet kuitenkin siitä, että del Toro ei sorru nykykauhuelokuvien tason toiminnallisuuteen lainkaan, vaan pitää tunnelmaa yllä pelkkien tapahtumien kautta. Fantasiatrillerinä tämä on varsin toimiva elokuva. Viihdyttävä elokuva lähestyvään Halloweeniin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti