torstai 1. syyskuuta 2016

Teit Meistä KauniinSyksyn odotetuimpiin elokuviin lukeutuva ja Apulanta-yhtyeen alkutaipaleisiin pohjautuva Teit Meistä Kauniin saa pian ensi-iltansa. Syyskuun 7. päivä ensi-iltansa saava draamallinen musiikkielokuva on Apulanta -yhtyeen ex-basistin Tuukka Temosen ensimmäinen pitkä draamaelokuva. Elokuvan käsikirjoituksesta on vastannut Niisku Haapala ja elokuva on Tuukka ja Olga Temosen tuottama. Olga Temonen myös näyttelee itse elokuvan yhtä pääosaa sekä on toiminut elokuvan apuohjaajana.

Elokuva alkaa 90-luvun alusta, kun isänsä kuoleman jälkeen, ala-asteikäinen Toni Wirtanen muuttaa äitinsä kanssa Heinolaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Toni tutustuu punkkariin,  Antti Lautalaan ja päättää perustaa Antin kanssa bändin. Yhtyeen rumpaliksi liittyy Antin ystävä Simo "Sipe" Santapukki ja pojat päättävät antaa yhtyeelle nimeksi "Apulanta". Sipe ihastuu Mandyyn, joka on vaihto-oppilaana Heinolassa ja Mandysta tulee lopulta yhtyeen basisti, Mandy myös sekoittaa pahamaineisen Tuukka Temosen poikein ja bändin elämään. Samaan aikaan kun Apulanta-yhtye saa Mandyn myötä pientä nostetta, nuorten vanhemmat pelkäävät omien töidensä puolesta vallalla olevan heikon taloustilanteen vuoksi, myös Tuukan vanhemmat kokevat laman kouran kohtalokkaat seuraukset. Tonin äiti katselee virastaan käsin tilannetta hyvinkin läheltä ja yrittää saada poikaansa valitsemaan ammatin jolla työllistyä. Mutta poikien sydän sykkii musiikille eikä kohtaloaan vastaan voi taistella lopulta kukaan.
Itse pidän Apulannan musiikista hyvinkin paljon, sitä tulee kuunneltua paljon ja kaikki heidän levynsä löytyvät omasta cd-kokoelmastani. Kun sain kuulla ekaa kertaa, että Apulannan alkuajoista tehdään elokuva ja sen ohjaa yhtyeen ex-basisti Tuukka Temonen, innostuin suuresti, sillä kun luin kirjailija Ari Väntäsen kirjoittaman kirjan Apulannan tarinasta, olin jo silloin sitä meiltä että tällä bändin tarinalla olisi aineksia ihan elokuvaankin. Ja kun sen ohjaa bändin ex-basistikin niin elokuva on ainakin lähtökohdiltaan hyvissä käsissä. Ainoa mikä itseäni mietitytti ja elokuvaa kohtaan lievästi huolestutti oli näyttelijävalinnat. Itse en saanut mieleeni juuri ketään kotimaisia näyttelijöitä, jotka sopisivat nuorten Apulannan jäsenten rooliin uskottavasti.
Sitten kun näyttelijätkin viimein julkistettiin: Tatu Sinisalo, Iiro Panula, Roope Salminen, Teppo Manner ja Mimosa Willamo, niin en tiennyt heistä ketään muita kuin Roope Salmisen ja Roopenkin vain sillä pohjalla että olin nähnyt hänet Tähdet tähdet -ohjelmassa. Seurasin kuitenkin uutisointia ja juttuja elokuvan teosta aktiivisesti ja kun näki miltä näyttelijät näytti roolihahmoissaan ja huomasi, että ne oli ihan tismalleen esikuviensa kaksoisolentoja, niin huomasi etteivät ainakaan huonoja valintoja rooleihinsa ole. 


Nyt kun Teit Meistä Kauniin -elokuvan lopulta näki, niin elokuvasta jäi leffan jälkeen tosi hyvä fiilis. Ennakkoon on saanut lukea nettikirjoittelua siitä, miten "joku näyttelijää leikkivä Roope Salminen pilaa koko elokuvan, kun ei osaa edes näytellä!" vaikkei näistä kirjoittelijoista kukaan ole edes nähnyt vielä elokuvaa. Syyskuun 7. päivän jälkeen nämä kirjoittelijat ja ennakkoluulojaan purkavat saakin alkaa syödä sanojaan, sillä minun mielestä Roope Salminen tekee uskottavan ja hyvän roolin punkkari Antti Lautalana, Roopella on näyttelemiseensä asenne kohdallaan. Näistä nuorista - ja vielä hieman tuntemattomistakin - näyttelijöistä kaikki ovat rooleissaan loistavia lahjakkuuksia. Ovat autenttisia ja monesti elokuvaa ja hahmoja katsoessaan unohtikin että kyseessä ei ole dokumenttielokuva Apulannasta alkuperäisine henkilöineen vaan kankaalla on näyttelijät rooleissaan. Ja erityisesti Tatu Sinisalo on kaikkine eleineen, puhetyyleineen ja suunliikkeineen Toni Wirtasena ihan timanttisen uskottava. Muissa tärkeissä rooleissa onkin jo tunnetumpia kasvoja kotimaisista elokuvista, tv-sarjoista ja ohjelmista. Laura Malmivaara näyttelee Toni Wirtasen äitiä, Lorenz Backman ja Olga Temonen ovat Santapukkien vanhemmat sekä Tommi Taurula ja Lotta Backlund puolestaan Temosen vanhemmat. Lorenz Backman ja Olga Temonen tuovat elokuvaan mukavaa kepeyttä hahmoillaan, heillä on hyvin leppoisasti toimiva yhteiskemia vaikka heidänkään hahmojen elämä ei elokuvassa ole ruusuilla tanssimista. Tommi Taurulasta olen näyttelijänä pitänyt jo Salatuissa elämissä, onhan Kari Taalasmaa toilailuillaan yksi hauskimmista tv-sarjahahmoista mitä Suomesta löytyy. Teit Meistä Kauniin -elokuvassa Taurulalla on paljon vakavampi rooli ja tuo itsestään hyvin esille sen, että pystyy loistamaan myös draamanäyttelijänä. Toivottavasti tästä lähin nähtäisiin Taurulaa enemmänkin elokuvienkin puolella. Monipuolinen näyttelijä!

Sivurooleissa vilahtelee iso liuta kotimaisia musiikkitähtiä Apulannan alkuperäisjäsenten lisäksi. Irinan, Uniikin, Brädin ja Jannika Wirtasen lisäksi elokuvasta on helppo bongata myös jopa itse elokuvan ohjannut Tuukka TemonenTeit Meistä Kauniin on Apulanta-faneille paljon antava ja jopa joidenkin tunnetuimpien biisien taustoja hyvin avaava kokemus. Viittauksia kappaleisiin ja tapahtumiin niiden kappaleiden syntyyn on elokuvassa monia. Elokuva, sen hahmot ja tapahtumat toimivat myös hyvin itsenäisestikin, eli siitä saa paljon irti vaikka ei tietäisi tai edes välittäisi Apulannasta sen suuremmin. 90-luvun ajankuva, nuorten elämä ja biisit vievät katsojan takaisin niihin omiin teinivuosiin ja joihinkin tuttuihin tapahtumapaikkoihinkin. Elokuvaan on saatu 90-luvun henki vangittua loistavasti.
Vaikka Teit Meistä Kauniin onkin draamaelokuva ei siitä huumoriakaan ole unohdettu. Elokuvan aikana tuli elokuvan nuorten muusikonalkujen toilailuille ja tapahtumille naurettua monesti ja huumori kukkii vahvasti myös elokuvan dialogin puolella.

Itselleni paras kotimainen bändistä kertova musiikkielokuva on ollut Pitkä Kuuma Kesä ja itse koin Teit Meistä Kauniin -elokuvaa katsellessa hyvin paljon samoja fiiliksiä mitä koin silloin kun Pitkä Kuuma Kesä -elokuvan näin ensi kertaa, vaikka TMK vakavahenkisempi elokuva onkin. Teit Meistä Kauniin on odottamisen ja näkemisen arvoinen elokuva. Eikä sitä tarvitse odottaa enää pitkään. 7.9. on ensi-ilta kaikissa elokuvateattereissa! 

Pienenä huomautuksena, että jos on tarkkana niin elokuvan loppupuolelta on mahdollista bongata myös allekirjoittanut leffabloggari. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti