perjantai 26. elokuuta 2016

Doria EtsimässäVuonna 2003 Disney ja Pixar osuivat kultasuoneen Nemoa Etsimässä (Finding Nemo) animaatioelokuvallaan. Katsojien sydämiin uinut kala-animaatio kertoi huiman seikkailun vuokkokala Merlinin matkasta, tämän etsiessä kadonnutta poikaansa, Nemoa. Seikkailun aikana Merlin sai apua lähimuistinmenetyksestä kärsivältä palettivälskärikala Dorilta. Suoranaiseksi hitiksi noussut animaatioelokuva antoi odottaa jatko-osansa reilut kymmenen vuotta. Ja mitä todennäköisimmin hittielokuva tulee tästä jatko-osastakin.

Elokuvan alkupuolella pohjustetaan tarinaa ekan elokuvan tapahtumien muistelulla, kunnes Dori alkaa saada muistiinsa välähdyksiä vanhemmistaan ja lapsuudestaan. Muistin palailu pätkittäin innostaakin Doria lähtemään etsimään omia vanhempiaan. Merlin ja Nemo päättävät vuorostaan lähteä ystävänsä avuksi. Seikkailusta tulee pitkä, hauska ja koskettava.
Doria Etsimässä on viihdyttävä kokemus niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin. Suomenkielinen ääninäyttely vitsiensä puolesta on ihan kultaa: Paula Vesala pääsee hauskuuttamaan ja revittelemään ihan omana itsenään ja omalla nimellään, merieläinpuiston kuuluttajana ja vielä moneen kertaan, aina se vaan jaksoi naurattaa. Kuuluisuuksia Vesalan lisäksi elokuvassa esiintyy myös muitakin, sillä Dorin vanhemmat on suomidubbauksessa saaneet nimensä presidenttiparin Saulin ja Jennin mukaan. Tykkäsin kyllä jo silloin Nemoa Etsimässä -leffan suomidubbauksesta ja oli piristävää huomata että jatko-osassa dubbauksen taso on säilynyt yhtä loistokkaana. 
Elokuvan hahmoina esiintyy kirjava joukko erilaisia mereneläviä ja jokainen hahmo on tehty yksilölliseksi ja persoonalliseksi. Elokuva onkin piristävän hahmovetoinen seikkailu, jossa ei ole kiintiöpahista, vaan kaikki pyrkivät erinäisistä syistä auttamaan toisiaan. Yksi elokuvan hauskimmista hahmoista onkin kameleontin lailla ympäristöön sulautuva Hank-niminen mustekala. Elokuvan opettavainen puoli pureutuukin luonnonsuojeluun ja eläinten hyvään kohteluun. Tarinan edetessä perheen pienimmille jaetaan nippelitietoa erilaisista merieläimistä. Merieläinpuistokaan ei ole vankila, vaan eläinten hoitopaikka, jonne loukkaantuneet ja sairaat merieläimet pääsevät hoitoon ja parantuessaan ne vapautetaan takaisin kotimereensä, jonne ne kuuluu. Elokuvan soundtrack on myös kepeän otteessaan pitävä ja lopussa herkistyttävää tunnelmaa luo Louis Armstrongin What a wonderful world.

Doria Etsimässä on lämminhenkinen draamakomedia, jonka tarina ja hahmot saa vanhemmankin katsojan nauramaan ja herkistymään. Uskallan hyvin väittää tätä vuoden parhaimmaksi animaatioksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti