lauantai 30. tammikuuta 2016

The Revenant



Tällä hetkellä mielessä pyörii vain yksi nimi: Alejandro Gonzáles Iñarritu. Oscar-palkittu meksikolaisohjaaja pureutuu kynsin hampain uudessa The Revenant -elokuvassaan eloonjäämiskamppailun ytimeen. Ja tekee sen erittäin näyttävästi. Elokuvan käsikirjoitusta on siivittänyt historialliset tositapahtumat ja niiden pohjalta kirjoitettu romaani. 
Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1823 ja Pohjois-Dakotaan, jossa amerikkalainen erämaaopas ja turkismetsästäjä Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) ja hänen puoliverinen intiaanipoikansa Hawk (Forrest Goodluck) avustavat suurta metsästäjäryhmää. Ryhmä joutuu yllättäin arikara-intiaaniheimon hyökkäyksen kohteeksi ja suurin osa seurueen miehistä kuolee hyökkäyksessä. Hyökkäyksestä selvinneet päättävät seurata oppaan neuvoja ja suunnata kohti Fort Lookoutia. Yksi eloonjääneistä, John Fitzgerald (Tom Hardy) lähtee 300 kilometrin retkelle vastahakoisesti sillä ei voi sietää Glassia ja tämän poikaa silmissään.
Matka katkeaa kuitenkin jo ennen kunnon alkamistaan, sillä yksin metsällä olleen Glassin kimppuun hyökkää harmaakarhu, joka miltei tappaa miehen. Muiden jatkaessa matkaansa, jää Fitzgerald huolehtimaan Glassista korvausta vastaan, ja hänen avukseen seurueesta jää nuori Bridger (Will Poulter). Lopulta Fitzgerald päättää haudata Glassin elävältä ja lähteä noutamaan palkkiotaan ja pakottaa Bridgerin mukaan juoneensa. Fitzgeraldin epäonneksi Glass jää kuitenkin henkiin ja aloittaa pitkän ja vaikean vaelluksen, kostaakseen Fitzgeraldille.




Iñarritu käsittelee hyvin tunnettua Glassin legendaa syvällisesti ja päästää katsojan myös kostonhalunsa voimin eloonjäämiskamppailuaan käyvän Glassin mieleen. Mielen sisäinen matka Glassin pään sisällä tuo yllättävän rauhoittavia tunnelmia todellisuudessa tapahtuvaan karuun eloonjäämiskamppailuun. Toimivat hyvin hengähdystaukoina muuten niin tapahtumarikkaassa ja hengästyttävyyteen asti nousevan jännityksen sisältämässä tarinassa. Katsojaa ei päästetä missään vaiheessa helpolla, sillä intensiiviset kohtaukset ovat näyttävyydeltään ahdistavan painostavia. Glassin kimppuun hyökkäävä harmaakarhukin on taiteellisuuden tasollaan pelottavinta ja ahdistavinta elokuvantekoa pitkään aikaan. Kohtaus itsessään ei ole pitkä, mutta kohtaukseen saatu tunnelataus saa sen tuntumaan laittoman pitkältä ja sitä on katsojanakin hyvin tuskallista katsella. Veitsien iskut je lentävät nuolet näyttävät uppoavan aidosti, kun kamppailukohtaukset on kuvattu jatkuvana toimintana. Elokuvan kameratyöskentelystä vastaa Emmanuel Lubezki, jonka kädenjälkeä on aiemmin voinut ihastella muun muassa Gravity -elokuvassa. The Revenant -leffan kohtaukset tuntuvat aitoudeltaan lähinnä dokumentilta, sillä Lubezki luottaa kohtaukssissa täysin luonnonvaloon, tämän ansiosta myös Kanadan erämaamaisemat pääsevät elokuvassa oikeuksiinsa.



Leonardo DiCaprio nappasi The Revenantista itselleen Oscar-ehdokkuuden, eikä suotta. DiCaprio tekee hyytävän hyvän roolisuorituksen hengestään kamppailevana Hugh Glassina. Mestaritason näyttelijä, jolle omasta puolestani voisin myöntää Oscar-voiton tältä istumalta. Myös sivuroolissa loistava Tom Hardy saisi saada tästä leffasta Sivuosa-Oscarin. Aluksi Hardyn Fitzgerald-hahmoon suhtautuu, tai ainakin yrittää suhtautua, ymmärtäväisesti, mutta tarinan edetessä Fitzgeraldia alkaa pitää vain oksettavana tyyppinä ja Hardy on loistava vastanäyttelijä DiCapriolle.

The Revenant on näkemisen ja kokemisen arvoinen draamaseikkailu joka kertoo ihmisen elämisen halusta ja kostonhimosta, ja kostokin on lopulta Jumalan käsissä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti