torstai 20. elokuuta 2015

Southpaw


Nyrkkeilyelokuvat ovat olleet suhteellisen vähässä. Jos pitäisi mainita jokin nyrkkeilyväelokuva nimeltä, niin ensimmäisenä mieleen tulisi Sylvester Stallonen Rocky-elokuvat. Ne ovat olleet genrensä huippuja, mutta nyt elokuvateattereihin on saapunut Southpaw, joka on Rocky-leffoille varsin kelpo seuraaja. 

Antoine Fuguan ohjaama ja Kurt Sutterin käsikirjoittama elokuva lepää vahvasti Jake Gyllenhaalin harteilla. Gyllenhaalin esittämä Billy Hope on lyömätön nyrkkeilymestari joka on tottunut elämään elämäänsä antaen muiden tehdä päätökset puolestaan. Ylellinen elämäntyyli, rakastava vaimo (Rachel McAdams), ihastuttava tytär (Oona Laurence) ovat Billylle tärkeitä elämässä, kunnes erään traagisen tapahtuman jälkeen hän joutuu syöksykierteeseen ja lopulta pitkäaikaisen managerinsa ja ystävänsä hylkäämänä Billy vajoaa pohjalle. Sieltä ylös huipulle on pitkä matka, mutta Billy saa apua rähjäiseltä salilta löytyvältä amatöörinyrkkeilijöiden valmeltajalta, Tick Willisiltä (Forest Whitaker), jotta hän pystyy voittamaan takaisin rakkaidensa luottamuksen.



Nyrkkeilyelokuvien genreen Southpaw ei sinällään tuo mitään uutta, urheilusankarin pohjalle vajoaminen sieltä takaisin huipulle kiipeäminen on tuttu kaava, mutta nyt tarina kerrotaan hienosti, tunteikkaammin ja draamaltaan koskettavammin. Katsoja pystyy eläytymään Billyn arkielämän edesottamuksiin, sekä myös tuntemaan nyrkkeilykehässä vasten kasvoja satelevat iskut. Kameratyöskentely on toteutettu niin kauniisti, että nyrkkeilytoimintakohtauksetkin tuntuvat lähinnä rujon taiteellisilta pätkiltä. Käsikirjoittaja Sutter on aiemmin tehnyt käsikirjoituksia Shield - Lain varjolla ja Sons of Anarchy -tv-sarjoihin, ja tuo tyylilleen tutun synkkyyden Southpawissa nyrkkeilykehään, ja se toimii paremmin kuin hyvin. 

Odotin että Southpaw olisi enemmänkin Rocky-leffojen kopio, mutta siihen elokuva ei onneksi sorru. Tokihan siinä on mukana kaikki nyrkkeilyleffoista tutut kliseet harjoittelumaneereineen, mutta nyt mennään Eminemin tahdissa. Silloin kun Southpaw-elokuvan tuotantoprojekti lähti käyntiin, Eminem oli kiinnostunut pääosaroolista. Rooli onneksi meni Jake Gyllenhaalille, joka osoittaa olevansa yksi tämän hetken muuntautumiskykyisimmistä näyttelijöistä. Gyllenhaal tekee erittäin vahvan roolin ja saa tukea suoritukselleen myös tytärtä näyttelevältä luonnollisen taitavalta Oona Laurencelta, sekä Oscar-voittaja Forest Withakerilta. Oikeasti hyvä nyrkkeilyaiheinen elokuva.
Southpaw lyö helposti itsensä kamppailemaan kehään Oscar-pystistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti