keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Ant-Man


Marvel Studiosin sarjakuvafilmatisoinnit saavat jatkoa. Nyt valkokankaalle kärpäsenä takertuu supersankareista pienin, Ant-Man, joka on sarjakuvapuolella tainnut jäädä B-luokan vangiksi tai on ainakin vähiten tunnetuimpien joukossa. 
Alunperin suunnitelmani oli, että en menisi koko leffaa edes teatteriin katsomaan vaikka se onkin osa Marvelin elokuvauniversumia. Syinä siihen olivat seuraavat ennakkoluuloiset ajatukset:

1. Ant-Man, eli Muurahaismies kuulostaa sarjakuvahahmona jo hieman siltä, että Marvelilla on alkanut olla ideat lopussa ja on vain pakko ollut kuitenkin keksiä joku uusi supersankari. Sankarille sitten on keksitty puku jonka avulla hän pystyy muuttaa kokoaan muurahaisen kokoiseksi ja lisätä omia voimiaan. Onks tää ihan vitsi..?
2. Pääosaa esittää Paul Rudd. Näyttelijänä miehessä ei ole mitään vikaa, mutta hänet kun on tottunut näkemään enemmän leppoisten komedialeffojen pää- ja sivuosissa, niin ei ihan pysty uskomaan että Paulin voisi nähdä valkokankaalla uskottavasti supersankarin roolissa. Kyllä tää leffa varmaan ihan vitsi on..

Mutta päätin heittää ennakkoluulot roskiin ja antaa elokuvalle mahdollisuuden.



Ant-Manin tarina kertoo mestarivarkaasta nimeltä Scott Lang (Paul Rudd) joka vapautuu vankilasta ja päättää ryhtyä kaidalle polulle. Elämä vankilakakun jälkeen ei olekaan niin helppoa kuin hän luuli, ja Scottin kaveripiiri onnistuu houkuttelemaan miehen mukaan vielä yhdelle keikalle. Keikan aikana paljastuu että ryöstön kohde onkin outo puku ja puvun omistaja tri Hank Pym (Michael Douglas) alkuperäinen Muurahaismies tarvitsee itselleen seuraajaa ja hän on valinnut siihen rooliin Scottin. Scott ryhtyy auttamaan Pymiä ja tämän Hope-tytärtä (Evangeline Lilly) suojellakseen Ant-man puvun salaisuutta uudelta uhkalta, sillä sen joutuessa vääriin käsiin, se uhkaa koko maailmanrauhaa.

Juonellisesti ja tarinaltaan Ant-Man ei tuo mitään uutta Marvelin elokuvamaailmaan. Monille se varmasti lisää vain supersankariähkyä ja ärsytystä. Mutta rutkasti huumoria se tuo Marvel-leffoihin! Ainahan niissä on ollut huumoria, mutta tässä sitä korostetaan entisestään, osasyynä varmasti se että ohjaajana on Peyton Reed, joka muistetaan esim. Yes Man -komediasta. Osa elokuvan vitseistä on sen verran kuivia, ettei ne jaksa naurattaa mutta sekaan mahtuu monia hyviä one-linereita ja tilannekoomisia hetkiä, että katsoja hirnuu penkissään. Tässä kohtaa myönnän myös sen, että Paul Rudd on hyvä valinta tämän leffan pääosaan, vaikka Michael Douglas sivuroolissaan varastaakin usein shown pelkällä karismallaan.


Ant-Man on visuaalisuudellaan ja näyttävyydellään Marvel-leffojen kärkeä ja humoristisella lähestymistavallaan mukava piriste sarjakuvaleffoihin. Se ei yritä nousta uskottavasti supersankarileffojen tasolle, vaan pitää kieliposkessa meiningistä kiinni alusta loppuun. Toimintakohtaukset on elokuvan parasta antia. Elokuva vilisee tuttuja viittauksia Marvel-leffoihin ja jopa yksi Kostajat-ryhmän jäsen nähdään hauskassa sivuosassa. Paul Ruddin rooli tässä leffassa on yksi miehen parhaita tekemistään roolisuorituksista, toivottavasti Rudd tullaan vielä tämän jälkeen näkemään enemmän toimintakomedioiden parissa. Michael Douglas ja Evangeline Lilly tuo mukavaa ja hieman vakavampaa vastapainoa Ruddin hahmolle. Viihdyttävyydellään Ant-Man ei aivan saavuta Guardians of the Galaxyn ja Iron Man -leffojen tasoa, mutta nousee kyllä aika lähelle.
Kesäinen ja hauska sarjakuvatoimintaleffa, joka piristää huumorimeiningillään teemaltaan hieman synkempien leffojen, kuten Jurassic Worldin ja Terminaattorin jälkeen.

Älkää kylmästi lätkäiskö sitä märäksi läntiksi tapettiin, vaan antakaa Ant-Manille mahdollisuus!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti