torstai 9. helmikuuta 2017

The Lego Batman Movie

 

Batman on seikkaillut valkokankaalla useaan kertaan pahiksia dunkkuun mätkien ja Gotham Cityn pelastaen. Nolanin Batman-trilogian jälkeen mustiin pukeutuva sankari nähtiin vuoden 2014 The Lego Movien sivuhahmona. Will Arnettin ääninäyttelemä Batman oli hervoton parodia kaikkien tuntemasta viittaritarista. Sittemmin Batman nähtiin seuraavan kerran elokuvassa Batman vs Superman, joka oli ohjaajansa Snyderin näköinen tuhotoimintaleffa ja viittasankari esiintyi myös pienessä sivuosassa Suicide Squadissa. Nyt viimein on taas aika Yönritarin oman elokuvan, tällä kertaa Lego-versiona ja luojan kiitos, Will Arnett on Batman.


Yleensä kun elokuvan sivuhahmo nostetaan pääosaan, se monien mielestä saattaa olla epätoimiva kuvio, mutta The Lego Batman Movien kohdalla uskon, että ratkaisu on oikeutettu kaikkien mielestä. Varsinkin jos on vähääkään Batman-fani tai edes Batman-leffojen ystävä. Animaatioissa usein on aikuiskatsojillekin pieniä vitsejä, joita eivät perheen pienimmät välttämättä ymmärrä samalla tavalla, The Lego Batman Movie poikkeaa tästäkin kuviosta sillä, että se on tehty juuri varttuneimpia katsojiakin silmällä pitäen. Elokuva on lasten animaatio, mutta enemmän se on suoranainen parodiallinen rakkauden osoitus Yönritarille, varsinkin sankarin elokuvauralle. 
Itsellä nousi hymy korviin jo heti elokuvan alkumetreillä, kun Batman kohtaa arkkivihollisensa Jokerin tiukassa toimintakohtauksessa ja alkukohtaus on dialogia myöten syvä kumarrus Christopher Nolanin Batman-trilogian suuntaan ja sinne suuntaan kumarellaan elokuvan aikana useampaankin kertaan, sekä myös muihin Batman elokuviin, mukana on jopa vuoden 1966 Batman elokuvassa nähty Hainkarkoitussuihke. Eikä hymy päässyt elokuvan aikana juuri hyytymään. Will Arnett oli ihan rautaa jo The Lego Moviessa Batmanina, eikä herran ote viittaritarin rooliin ole päässyt hiipumaan ja se uskottavuus kantaa läpi koko elokuvan. Elokuvassa on Arnettin lisäksi muitakin nimekkäitä ääninäyttelijöitä Ralp Fiennesistä Channing Tatumiin ja Conan O'Brieniin ja naisääninä kuullaan muun muassa Rosario Dawsonia ja Mariah Careyta.


Elokuvan juoni on myös Batman elokuville uskollinen. Batmanin arkkivihollinen Jokeri yrittää saada viittaritaria myöntämään että Mr J on hänelle pakkomielteen omainen ykkösvihollinen ja kun sankari ei suostu asiaa myöntämään, Jokeri kehittää juonen joka jollain tavalla koskettaa Batmanin lisäksi myös suurta tuttua vihollisjoukkoa koko Batmanin uran kaanonista. Tuttujen Batman pahisten lisäksi - joista Lego Bane ansaitsee tulla erikseenkin mainittuna - elokuvassa vilisee paljon superpahiksia muistakin Warner Brosin elokuvista ja niitähän riittää.

The Lego Batman Movie on kestoltaan liki parituntinen, mutta Batmanin kaanoniin pohjautuva upea visuaalinen animaatio, joka olisi jokainen Batman-fanin ja Batman-elokuvien ystävien nähtävä. Elouva on viittaus Frank Milleriin, kunnianosoitus Burtonille ja Nolanille, sekä pieni pyllistys Joel Schumacherin suuntaan. Toki sitä pyllistelyä hyväntahtoisesti kokee jokainen Batmaniin liittyvä henkilö tämän elokuvan aikana. The Lego Batman movie on yksi Batman-elokuvien merkkipaaluista! 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti