maanantai 15. helmikuuta 2016

BAFTA-voittajat 2016


Eilen jaettiin BAFTA-palkinnot. Itseltäni tämä jäi näkemättä, kun sitä ei tänä vuonna televisioitu, niin on näin jälkeenpäin joutunut sitten uskomaan vain aihetta koskevaa uutisointia. Hienoja uutisia on ollutkin: Leonardo DiCaprio sai ensimmäisen BAFTAnsa ja myös Mad Max: Fury Road kahmi pystejä itselleen sievoisen määrän. Blogikolleega Sini teki (kaiken työn) listan kaikista voittajista, voittajat lihavoituna: 


Paras elokuva

The Revenant
Spotlight
Bridge of Spies
The Big Short
Carol 

Paras brittiläinen elokuva

Brooklyn
Tanskalainen tyttö
Ex Machina
Amy
45 Years
The Lobster 

Ohjaus  

Alejandro G.Iñárritu - The Revenant
Adam McKay - The Big Short
Steven Spielberg - The Bridge of Spies
Ridley Scott - Yksin Marsissa
Todd Haynes - Carol

Miesivuosa

Mark Rylance - Bridge of Spies
Idris Elba - Beats of No Nation
Christian Bale - The Big Short
Mark Ruffalo - Spotlight
Benicio del Toro - Sicario 
  
Naissivuosa

Kate Winslet - Steve Jobs
Jennifer Jason Leigh - The Hateful Eight
Alicia Vikander - Ex Machina
Julie Walters - Brooklyn
Rooney Mara - Carol 

Kuvaus

The Revenant
Mad Max: Fury Road
Sicario
Carol
Bridge of Spies 

Leikkaus

Mad Max: Fury Road
The Big Short
Bridge of Spies
The Revenant
Yksin Marsissa

Äänitys

The Revenant
Mad Max: Fury Road
Star Wars: The Force Awakens
Bridge of Spies
Yksin Marsissa

Puvustus

Mad Max: Fury Road
Brooklyn
Tanskalainen tyttö
Cinderella
Carol 
  
Maskeeraus 

Mad Max: Fury Road
Brooklyn
The Revenant
Tanskalainen tyttö
Carol

Lavastus

Mad Max: Fury Road
Star Wars: The Force Awakens
Yksin Marsissa
Carol
Bridge of Spies 

Erikoistehosteet

Star Wars: The Force Awakens
Ant-Man
Mad Max: Fury Road
Yksin Marsissa
Ex Machina

Musiikki

Ennio Morricone - The Hateful Eight
Thomas Newman - Bridge of Spies
John Williams - Star Wars: The Force Awakens
Jóhann Jóhannsson - Sicario
Ryuichi Sakamoto & Alva Noto - The Revenant 

Animaatio

Inside Out
Late Lammas-elokuva
Kätyrit

Vieraskielinen elokuva

Wild Tales
The Assassin
Force Majeure
Timbuktu
Theeb

Dokumentti

Amy
Listen to Me Marlon
He Named Me Malala
Sherpa
Cartel Land

Alkuperäinen käsikirjoitus

Spotlight
Inside Out
The Hateful Eight
Ex Machina
Bridge of Spies 

Sovitettu käsikirjoitus

The Big Short
Brooklyn
Carol
Room
Steve Jobs 

Miespääosa

Leonardo DiCaprio - The Revenant
Eddie Redmayne - Tanskalainen tyttö
Michael Fassbender - Steve Jobs
Matt Damon - Yksin Marsissa
Bryan Cranston - Trumbo 
  
Naispääosa 

Brie Larson - Room
Maggie Smith - The Lady in the Van 
Alicia Vikander - Tanskalainen tyttö
Cate Blanchett - Carol
Saoirse Ronan - Brooklyn


Nyt luultavaa on, että DiCapriolla on hyvät mahdollisuudet saada Oscar-pystikin. Oscar-gaalaan on enää pari viikkoa!

torstai 11. helmikuuta 2016

Deadpool


Marvelin punanuttuinen antisankari, suupaltti palkkionmetsästäjä Deadpool, liittyy viimein Marvelin supersankarileffojen joukkoon. Ensimmäisen kerran Deadpool esiintyi vuoden 2009 X-Men Origins: Wolwerine -elokuvassa. Ryan Reynolds esitti tuota suupalttia palkkatappajaa, mutta fanien pettymykseksi hahmo oli onnistuttu pilaamaan. Hahmo ei tuntunut oikealta Deadpoolilta, sen suukin oli ommeltu umpeen. Asia harmitti faneja, kuten myös näyttelijä Ryan Reynoldsia ja hän toivoikin että Deadpool saisi vielä oman arvoisensa elokuvan. 
Nyt seitsemän vuotta myöhemmin tuo ihme tapahtuu: Deadpoolin oma elokuva valloittaa valkokankaat. Pääosassa on loistava Ryan Reynolds!

Tim Millerin ohjaama toimintakomedia on ensiluokkaista työtä alusta loppuun. Deadpool on sarjakuvaversiolleen uskollinen viimeistä piirtoa myöten, tällä kertaa hahmo tuntuu aidolta Deadpoolilta ja pukunsakin on täydellinen kopio sarjakuvan antisankarin puvusta.



  
Faneille on luvattu paljon ja elokuva on saanut osakseen suuria odotuksia, eikä suotta sillä Deadpoolia on markkinoitu näyttävällä, itseironisella ja huumorilla höystetyllä erikoisimmalla mainoskampanjalla mitä Marvel-leffoista on koskaan nähty, lähes ensimmäisestä trailerista lähtien. Ja elokuva on juuri sitä mitä siltä on odotettukin. Ryan Reynolds tekee kunnioitettavan suorituksen Deadpoolin - oikealta nimeltään Wade Wilson - roolissa, hän on uskottava ja täydellinen Deadpool. Käsikirjoituksessa hahmoon on panostettu täydellä teholla. Neljättä seinää rikotaan juuri siinä missä sarjakuvissakin: Deadpool saattaa kesken tiukan toimintakohtauksen alkaa höpistä katsojille ja samaan aikaan muut ympärille ihmettelee että kelle herra Pool puhuu. Reynoldsin Deadpoolille mikään ei ole pyhää ja suupaltti hahmo heittelee one-linereita tiuhempaan tahtiin kuin Hämähäkkimies konsanaan. Naureskelua ja naljailua saa osakseen alkuteksteistä lähtien elokuvan ohjaaja, kuvaajat ja käsikirjoittajat, ja sitä saa myös aiemmin mainittu Wolwerine-elokuva ja tämän näytteljä Hugh Jackman, supersankarigenre sekä monet popkulttuurista tutut hahmot. Ja pääosanesittäjä Ryan Reynolds ja tämän aiempi Green Lantern-elokuva.



Kiinalaisia käy hieman sääliksi, sillä he päättivät että Deadpoolilla ei ole asiaa heidän maahansa äärimmäisen väkivaltaisuuden vuoksi. Okei, Deadpool on kyllä väkivaltaisin supersankarielokuva aikoihin. Katanoiden viuhuessa veri roiskuu ja ruumiinosat lentelee. Takaa-ajokohtauksessa roistot liiskautuvat tienviittoihin, mutta elokuvan väkivalta pysyy kyllä hyvän maun rajoissa. Ja vaikka väkivalta meneekin toisinaan äärimmäisyyksiin, Deadpoolin huumori ja one-linerit keventää tilanteita kummasti. Väkivallan lisäksi elokuva sisältää myös romantiikkaa, seksiä ja alastomuutta, ja Suomessa Deadpool saikin ikärajakseen K-16 leiman. 



Deadpoolin elokuvassa myös musiikki on isossa osassa. Elokuvan musiikista vastaakin Junkie XL, joka teki musiikit myös viime vuoden komeimpaan toimintaelokuvaan, eli Mad Max: Fury Roadiin. Deadpoolin Soundtrack löytyy jo Spotifysta, eli siitä kannattaa nautiskella jo näin ennen ensi-iltaakin, niin pääsee sopivaan tunnelmaan.
Elokuvan juoni keskittyy enimmäkseen Deadpoolin syntytarinaan, enkä halua siitä mitään paljastaa, sillä tämä on elokuva joka on hyvä mennä katsomaan niin ettei juonesta juuri tiedäkään mitään, se pitää itse kokea. Lyhyesti sanottuna Deadpool on romanttinen, väkivaltainen, verinen, räävitön, täynnä alapäähuumoria, hyviä ja kuivia vitsejä, täynnä toimintaa ja yksi kirkkaimmista helmistä joka sisältyy Marvel-sarjakuvaleffoihin. Elokuvan budjetti oli pieni, joten siinä ei tungeta tuutin täydeltä erikoistehosteita, mikä puolestaan luo hyvän ja uskottavan tunnelman elokuvaan. Deadpool tekee supersankarielokuville sen, mitä Mad Max: Fury Road teki toimintaelokuville: Vie ihan uudelle tasolle!


Deadpool on alkuvuoden isoimpia elokuvatapauksia ja hauskimpia sarjakuvaleffoja aikoihin. Rakastuin. Menkää kattomaan. (Psssst, ensi-ilta on jo huomenna! Lopputekstit kannattaa jäädä katsomaan, siellä on luvassa vielä pieni paljastus tulevaan.)