lauantai 1. maaliskuuta 2014

Only Lovers Left Alive



Jim Jarmuschin ohjaama Only Lovers Left Alive on ollut yksi odotetuimmista elokuvista UK:ssa. Suomeenkin sitä odotettiin, mutta monien pettymykseksi sitä ei ollut tulossa levitykseen Suomen valkokankaille. Mutta onneksi on ihmisiä, jotka haluaa tuoda näitä pienempiä elokuvia myös niistä kiinnostuneiden nähtäville: Tässä kohtaa kiitos kuuluu Kuusan Kinon Elise Brandtille, joka vastikään sai myös Vuoden positiivisin pohjoiskymenlaaksolainen -tittelin!
Only Lovers Left Alive on ensimmäinen elokuva jonka levityksestä vastaa Kuusan Kino ja Elise. Elokuvan ensi-ilta on 21.3. Älkää siis missatko!

Elokuva kertoo kahdesta rakastavaisesta. Valkotukkaisesta, valkoisiin pukeutuvasta Evestä (Tilda Swinton) ja mustiin pukeutuvasta, pitkätukkaisesta goottirokkari Adamista (Tom Hiddleston), jotka ovat kauan olleet yhdessä vaikka toisinaan asuvatkin eri puolilla maapalloa. Eve huomaa Adamin masentuneisuuden ja päättää matkata tämän luo. Kaikki alkaa mennäkin pariskunnalla taas hyvin, kunnes kuvioihin astuu Even nuorempi, itsekeskeinen sisar Ava (Mia Wasikowska) joiden harkitsemattomat teot asettaa kaikkien kolmen hengen vaaraan, ja pian on paettava. Adam, Eve ja Ava kun ovat vampyyreitä...

Jos nyt jollakin nousi niskakarvat pystyyn lukiessaan että elokuva kertoo vampyyreistä, niin ei huolta. Tämä elokuva ei ole mikään Twilight, vaan tässä palataan vanhoille hyville alkujuurille: Nukutaan päivisin, juodaan ihmisverta ja valkosipulia kavahdetaan.
Elokuva itsessään on synkän taiteellinen ja mustaa huumoria sisältävä kuvaus, joka eroaa perinteisistä elokuvista sillä, että juoni kerrotaan visuaalisella tavalla, eikä niinkään tarinapainotteisesti. Ja se on tehy hienosti, sitä on miellyttävä katsoa.
Elokuvan päähahmojen monta sataa vuotta kestänyttä elämänkaartakin käydään läpi niin dialogin tasolla, kuin myös heille kuuluvien esineiden ja vaatteiden myötä. 



Lahjakkaat pääosien näyttelijät Tilda Swinton ja Tom Hiddleston tekevät työnsä loistavasti ja saavat hahmonsa toden tuntuisiksi. Jin ja Jang asetelma on hahmojen yhteiskohtauksissa vahvasti läsnä. Tilda Swinton on itselle vähän jäänyt tuntemattomammaksi näyttelijäksi, hän on mulle tuttu ainoastaan The Beach -leffasta, jonka pääosassa heilui Leonardo DiCaprio. Mutta tämä leffa todisti minulle sen, että Tilda Swinton on vahva näyttelijä.
Tom Hiddleston on tullut tutuksi Marvelin Thor- ja The Avengers -elokuvista, jossa hän näytteli Lokia. Niin nyt on mukava nähdä Hiddleston myös tämmöisessä vakavammassa roolissa. Päätyi itselle suosikkinäyttelijöiden kastiin.

Elokuvan musiikki ansaistsee myös maininnan. Tässä leffassa musiikilla oli mielestäni iso rooli. Jopa niin iso, että se tuntui yhdeltä pääosista. Ja toteutuksessa on onnistuttu: Musiikki yhdistettynä kuvaan, ja tunnelmallisiin kohtauksiin, toimi tässä leffassa niin mahtavasti, että se aiheutti minussa kyllä suuren wau-elämyksen. Mikä on harvinaista, kun itse en elokuvien musiikeista yleensä niin innostu. Mutta tämmösissä taiteellisemmissa elokuvissa se näköjään kolahtaa ja kovaa.

Itse kävin katsomassa elokuvan tänään Studio 123:n yleisölle järjestetyssä ennakkonäytöksessä, joka oli mainio. Kiitokset Studiolle ja Eliselle. Tämä on yksi hienoimminsta vampyyrielokuvista vähään aikaan. Suosittelen lämpimästi.

Ensi-ilta on siis 21.3. Näe, koe ja rakastu sinäkin tähän elokuvaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti