maanantai 12. elokuuta 2013

Pohdintaa Mel Gibsonista.



Pitkään olen pohtinut, että tämä leffablogi ansaitsisi oman juttunsa koskien yhtä suosikkinäyttelijääni, Mel Gibsonia. Ja kun näyttää siltä, että Gibsonin ura saattaisi olla taas vähän nousujohteisempaa, niin ajattelin paneutua tähän aiheeseen nyt.

Mel Gibsonhan tuli tunnetuksi vuonna 1979 George Millerin ohjaamasta Mad Max -elokuvasta pääosaroolillaan. Gibson uusi Maxin roolin kahdesti elokuvissa Mad Max 2: Asfalttisoturi ja Mad Max 3: Ukkosmyrsky. 
Lopullisen läpimurtonsa Gibson teki vuonna 1987 elokuvassa Tappava Ase, jossa hän esitti Los Angelesin poliisin itsetuhoista ja sekopäistä etsivä Martin Riggsiä. Tappavan aseen myötä Gibsonista tuli kansainvälinen tähti. 
Tappava Ase -leffa sai peräti kolme jatko-osaakin, joista ensimmäinen jatko-osa, Tappava Ase 2, sai ensi-iltansa vuonna 1989  ja toinen, Tappava Ase 3, vuonna 1992. Tappava Ase 4:sta saatiinkin odotella kuusi vuotta, sillä se tuli vasta vuonna 1998. 

Tappava Ase 3:n ja 4:n välillä Gibson ehti tehdä seitsemän elokuvaa, joista hän itse ohjasi kaksi. Gibsonin debyyttiohjaus Kasvoton Mies (The Man Without Face) sai ensi-iltansa 1993, mutta ei poikinut aivan niin suurta menestystä, kuin hänen vuonna 1995 ohjaamansa Braveheart - Taipumaton. Molemmissa elokuvissa Gibson esitti pääosaroolit, ja jälkimmäisestä hän sai Parhaan ohjaajan Oscar- sekä Paras elokuva Oscar- ja Golden Globe-palkinnon.
Braveheart onkin Mel Gibsonin uran tunnetuin ja arvostetuin elokuva. 
Gibson ohjasi myöhemmin vuosina 2004 ja 2006 elokuvat The Passion of the Christ ja Apocalypto. 2004 tullut The Passion of the Christ perustuu Jeesuksen elämän 12 viimeiseen tuntiin, ja elokuva - raakuudestaan huolimatta - oli suurmenestys ja sai kolme Oscar-ehdokkuuttakin.

Nythän Gibsonin ura on ollut pitkään vaakalaudalla, liittyen yksityiselämänsä ongelmiin. Alkoholin kanssa sekoilua, rattijuopumus, ex-vaimon syytökset pahoinpitelystä, hallitsemattomat raivokohtaukset, juutalaisvastaiset kommentit... Onhan noista saanut lukea. Mutta eivät nuo jutut ole ainakaan minuun vaikuttanut, edelleen arvostan Mel Gibsonia näyttelijänä suuresti. Ja innostun aina kun tulee uutinen että on uusi Gibson-leffa tulossa. 
Yhdessä vaiheessa näytti siltä, että ei taida elokuvia tulla tältä herralta enää ollenkaan kun muut Hollywoodnäyttelijät alkoivat olla sitä mieltä, etteivät halunneet Gibsonin kanssa samaan leffaan. Onneksi tuuli on kääntynyt, ja 2010 tuli kahdeksan vuoden tauon jälkeen uusi Gibson-leffa Pimeyden Ytimessä, jonka ohjasi Martin Cambell. Sen jälkeen niitä on tullut mukavaan tahtiin. 2011 Jodie Foster ohjasi elokuvan The Beaver - Majava. Elokuva kertoi masentuneesta leluliikkeen johtajasta, joka alkaa elää uudelleen majava-käsinukkea apuna käyttäen. Pääosaroolin sai Mel Gibson. Leffan nähneenä, voin sanoa etten osaisi ketään muuta siihen rooliin paremmin kuvitellakaan. Myöhemmin samaisena vuonna teattereihin rysähti toimintatrilleri Get the Gringo, joka oli Gibsonin itsensä tuottama sekä osittain käsikirjoittama elokuva. Samalla se oli myös herran paluu juurille. Siinä on Tappava Ase -henkistä huumoria ja muutenkin hyvä elokuva. 
Tänä vuonna tulee elokuva Machete Kills, jossa Gibson näyttelee pääpahis Luther Vozia. Ja jatkokin näyttää lupaavalta, sillä eilen julkistettiin uutinen, että Sylvester Stallone on kiinnittänyt Gibsonin tulevaan Expendables 3 -elokuvaansa, tässäkin hän on pahiksen roolissa. Aiemmin oli huhua että Gibson istuisi elokuvan ohjaajan penkille, mutta mielestäni parempi näin. 

Omasta leffahyllystäni löytyy 20 Gibsonin elokuvaa: 

Tappava Ase 1
Tappava Ase 2
Tappava Ase 3 
Tappava Ase 4
Lintuna Langalla
Air America (Tässä leffassa on mukana myös Robert Downey Jr.) 
Braveheart - Taipumaton
Tequila Sunrise - Vaarallinen sekoitus
Ransom - Lunnaat 
Salaliittoteoria
Payback - Tilinteko 
Million Dollar Hotel
Olimme Sotilaita 
What Women Want - Mitä Nainen Haluaa 
Signs 
Patriootti (Tässä leffassa on myös Heath Ledger) 
Pimeyden Ytimessä
The Beaver - Majava
Get The Gringo
The Passion of the Christ

Tappava Ase -elokuvia katselin jo pikkupoikana VHS-kaseteilta, kun (ilmeisesti) sisko niitä oli itselleen nauhoitellut. Kasvoton Mies -elokuvan olen nähnyt nuorempana kerran, siitä en muista oikeastaan juuri mitään. Enkä ole onnistunut sitä itselleni mistään löytämään DVD:lle. Toinen Gibsonin elokuva jonka olen onnistunut näkemään vain kerran on Forever Young - Ikuisesti Nuori. Siitä muistan paljonkin, ja minusta se on hyvä elokuva. Sen kanssa on sama homma, etten ole onnistunut löytämään sitä omaan leffahyllyyni. Siispä, jos joku lukija sattuu nuo kaksi elokuvaa (Kasvoton mies ja Ikuisesti nuori) jostain bongaamaan, että saisin ne hankittua itselleni, niin saa antaa vinkkiä! (Muistakin Gibson -leffoista saa toki vihjata.)

Jos et ole Gibsonin elokuviin pahemmin perehtynyt, niin suosittelen ainakin kokeilemaan, ja varmasti kannattaa aloittaa Tappava Ase -elokuvista. Muita suositeltavia elokuvia on: Braveheart, Ransom - Lunnaat, Salaliittoteoria ja Payback, siinäpä muutamia tutustumisen arvoisia pätkiä.
Kyllähän tämä näyttelijä jakaa mielipiteitä, toiset pitää ja toiset on sitä mieltä ettei Melillä ole näyttelijälahjoja ollenkaan. Kumpaa mieltä itse olet?

Toivon kuitenkin, että Mel Gibsonin näyttelijäura saisi vielä hyvää jatkoa.

Tässäpä tämä pohdinta. Ja huomatkaa, että Robert Downey Jr. on hieno mies!


2 kommenttia: